Home Assortiment Kerst Speciale taarten
Patisserie - Boulangerie
Koolhydraatarm of gewoon volkoren?
We willen het liefste allemaal zo gezond mogelijk eten en de vraag 'eet ik wel gezond?' begint natuurlijk 's morgens al bij het ontbijt. Er zijn vele soorten brood op de markt maar wat is nu gezond brood? Koolhydraatarm brood is tegenwoordig erg populair en volgens velen is een koolhydraatarm dieet dé manier om in korte tijd wat kilo's te verliezen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat niet alle koolhydraten de boosdoener zijn als het gaat om gewichtstoename. Sterker nog, we hebben ze nodig om in onze dagelijkse energiebehoefte te voorzien. Koolhydraten zitten o.a. in aardappelen, pasta, rijst en brood, maar wat veel mensen niet weten is dat ze bijvoorbeeld ook in groente en fruit zitten. Snelle en langzame koolhydraten
Er zijn twee soorten koolhydraten, snelle en langzame. Het verschil tussen die twee is groot en van belang om te begrijpen waarom sommige koolhydraten gezonder zijn dan anderen. Om het simpel uit te leggen zijn langzame koolhydraten
gezonder dan snelle koolhydraten. De snelle koolhydraten zorgen voor een snelle suikerpiek en verzadiging maar geven je ook weer eerder een honger gevoel. We vinden ze vooral in suiker, aardappelen, mais, witte rijst, witte pasta's en producten gemaakt van witmeel. De langzame koolhydraten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en geven een lang verzadigd gevoel. Ze zitten in groente, fruit, peulvruchten, zilvervliesrijst en volkoren producten.
Ons lichaam heeft koolhydraten nodig
Het eten van langzame koolhydraten is dus juist gezond. Naast een langer verzadigd gevoel bevatten ze ook meer vezels, wat beter voor je darmen is en ze verlagen de kans op tussendoor snacken. Vooral onze hersenen en spieren zijn afhankelijk van koolhydraten dus na het sporten is het belangrijk om extra koolhydraten te eten. Wie koolhydraten zoveel mogelijk van zijn of haar menu schrapt zal zich sneller vermoeid voelen en bovendien vertraagt je verbranding, wat niet handig is als je juist meer wilt verbranden om af te vallen. Vaak is de oorzaak van het afvallen bij een koolhydraatarm dieet ook het minderen van het beleg op brood en minder saus bij de pasta's en rijst. Hoe je ook wilt afvallen, doe het met mate en eet dus wel voldoende groente, fruit en volkoren producten. Af en toe zondigen kan geen kwaad Hoewel snelle koolhydraten minder gezond zijn dan langzame koolhydraten, is het helemaal niet erg om af en toe te genieten van een portie witte rijst, een croissantje of een sneetje witbrood. Volgens deskundigen maakt het lichaam geen onderscheidt tussen het eten van een kom havermout, een banaan of een zak gevulde koeken. Energie is energie, of het nu binnen komt als vet, eiwitten of suikers (koolhydraten zijn ook suikers). Het gaat om de hoeveelheid eten en hoeveel je verbrandt. Daarnaast is iedereen verschillend en heeft ook iedereen een andere stofwisseling. 
Weinig verschil in calorieën Voor de komst van het koolhydraat-arme brood was volkorenbrood het meest gezonde brood dat men op tafel kon zetten. Het is rijk aan vezels en langzame koolhydraten en zorgt voor een lang vol gevoel. Een koolhydraatarm brood is een moderne vervanger van het volkorenbrood. Het bevat weliswaar minder koolhydraten maar meer vetten en eiwitten, waardoor het aantal calorieën in een koolhydraatarm brood zelfs iets boven dat van een volkorenbrood ligt. Qua gezondheid maken deze twee broden elkaar dus weinig met dat verschil dat een koolhydraatarm brood door de media een moderner imago heeft gekregen dan zijn grote volkoren broer.

© Jullens Delfzijl 2018