Home Assortiment Speciale taarten Webshop
Patisserie-Boulangerie - Oude Schans 9 - 9934 CM Delfzijl - Tel 0596 613573
Hoe ongezond is brood werkelijk?
Veel mensen denken dat het eten van brood niet gezond meer is. Sterker nog, het imago van brood ligt flink onder vuur. Een hype die een aantal jaren geleden is over komen waaien vanuit Amerika, waarin het brood de slechterik voor ons lichaam is geworden omdat de tarwe erin zo sterk gemanipuleerd zou zijn dat het schadelijk voor onze gezondheid is geworden. Maar is dat wel zo? En hoe zit dat met speltbrood? Is dat gezonder dan gewoon brood? We eten te weinig brood
Volgens het voedingscentrum eten we dankzij de nieuwe anti-brood trend tegenwoordig te weinig brood en zeker als het gaat om volkorenbrood. Brood zit vol vezels, vitaminen en mineralen die ons lichaam gewoon nodig heeft. Helaas hebben een aantal voedingsfabrikanten een tijd geleden een agressieve anti-brood campagne opgestart met als enige doel hun eigen nieuwe producten zoals muesli's, zaden, speciale crackers en drinkontbijt te promoten. De broodfabrieken, bang voor omzetverlies, kwamen met een tegenhanger: speltbrood. Gezonder dan tarwe en met de juiste reclame werd het nieuwe oerbrood al snel een hype.
Is spelt het nieuwe heilige brood?
De laatste tijd wordt speltbrood gezien als het nieuwe heilige brood. 
Gezondheidsgoeroes beroepen zich op de wetenschap dat dit oergraan al meer dan 9000 jaar geleden door de mens werd verbouwd en dus veel gezonder moet zijn dan tarwe. Niets is minder waar want qua vezels, vitaminen, mineralen, calorieën en koolhydraten verschillen een volkorenbrood en een speltbrood amper van elkaar. Broodfabrieken maken gretig gebruik van de nieuwe trend en hebben het 'gezonde' speltbrood verheven tot een heilig brood. Heel slim, zeker omdat er geen wettelijke regels voor het maken van speltbrood zijn dus als de broodfabrieken ook maar een handjevol speltgraan in hun deeg verwerken en de rest opvullen met gewone tarwe mogen ze het al speltbrood noemen. Het is de schuld van Japie! Wie jonger is dan 50 zal zich Japie KingCorn niet meer kunnen herinneren maar met deze reclames van de Zweedse broodfabrikant, die eind jaren 60 van de vorige eeuw Nederland veroverden, werd het fabrieksbrood populair. Door goedkope ingrediënten en broodverbeteraars te gebruiken konden de broodfabrieken brood voor supermarkten maken dat goedkoper was dan het brood van de 'warme' bakker. Goed voor de portemonnee maar minder goed voor de kwaliteit van het brood. De broodverbeteraars laten het fabrieksbrood niet alleen sneller rijzen maar maken het ook elastischer en langer houdbaar. Het resultaat: een kleffer brood dat door zijn luchtigheid ook minder goed vult. 
De omgekeerde waarheid In de loop der jaren zijn de broodfabrieken meer en sterkere broodverbeteraars gaan gebruiken, wat de kwaliteit en dus ook het imago van brood geen goed heeft gedaan. Daarnaast werd suiker steeds meer gezien als een boosdoener voor ons lichaam. Met dit gegeven was het voor gezondheidsgoeroes een eitje om ook brood, dat koolhydraten bevat, als slechterik af te schilderen. Koolhydraten zijn inderdaad een vorm van suiker maar niet zoals kristalsuiker. Ons lichaam heeft ze nodig om goed te kunnen functioneren. Bij een tekort aan koolhydraten begint je lichaam je spiereiwit af te breken. Koolhydraatarm diëten is dus echt ongezond.
Is witbrood ongezond?
Een volkoren boterham is uiteraard gezonder dan een witbrood maar dat heeft te maken met het vol-gevoel. Van een witte boterham zijn we geneigd meer te eten en dat komt omdat het de helft minder vezels bevat dan bruin- of volkorenbrood. Volkorenbrood is het beste qua vezels, vitaminen, mineralen, calorieën en koolhydraten en geeft sneller een vol gevoel, waardoor we er minder van eten en dus ook minder beleg binnen krijgen. Dat is het enige verschil.

Brood van de bakker of uit de supermarkt?
Wij zouden natuurlijk maar al te graag vertellen dat bakkersbrood veel gezonder is dan fabrieksbrood maar dan zouden we liegen. Fabrieksbrood is zeker niet ongezond maar waar een bakker de beste ingrediënten gebruikt en de tijd neemt om zijn deeg op natuurlijke wijze te laten rijzen, gebruikt een fabriek alle middelen om het brood zo goedkoop en snel mogelijk te kunnen produceren. Dat verschil zit hem niet alleen in de prijs maar ook in de smaak en de voedingsstoffen. Voor een goedkoop brood kun je dus prima in de supermarkt terecht maar kies je voor ambachtelijk en voedingsrijk brood met smaak, dan betaal je iets meer bij de echte bakker.

© Jullens Delfzijl 2019